2017-05-03

Kundintervju: En tryggare vardag för Anna och Henrik

Lantbrukare skaffar larm

Den gamla familjegården med gårdsbutiken ligger för sig själv ett stenkast från motorvägsavfarten. Ett perfekt läge att nå passerande kunder och turister. Men den enskilda platsen är också lockande för objudna gäster. Efter upprepade inbrott och stölder fick familjen Sandquist nog och ser nu till att hålla tjuvarna på avstånd.

 

För 20 år sedan tog Henrik och Anna över den gamla släktgården utanför Vellinge efter Henriks föräldrar. Gården där de bor med barnen Elna, Ebbe och Emil ligger fritt med vidsträckt utsikt i alla riktningar och runtomkring sticker det upp kyrktorn. Det närmsta tillhör Håslövs kyrka, en av de största kyrkorna på hela Söderslätt. Vid gårdsalléns infart lockar skyltar om ägg, honung och mjöl – allt producerat på plats och gårdsbutiken som Anna sköter är en viktig del av verksamheten.

 

- Målet är att låta den växa, intresset är stort för vad vi odlar på plats, berättar Anna och fortsätter skrattande: - Förra årets honung är sedan länge slut. Nu har vi skaffat oss ännu fler bisamhällen så jag hoppas verkligen att den räcker längre i år!

 

Just nu pågår ett intensivt arbete på gården med vårbruk och omställning till ekologiskt jordbruk enligt KRAV. Det blir långa dagar för Henrik. Han arbetar även heltid på Swedbank som regionansvarig för skogs- och lantbrukskunder.

 

- Det är ett spännande jobb där jag så klart har nytta av erfarenheterna av att driva ett eget lantbruk, säger Henrik. Jobbet ger också en trygg och stabil ekonomisk grund i hemmet även om det blir många dagar direkt från kontorsstolen till traktorsätet.

 

- Och så gäller det att ta semester vid rätt tid annars räcker inte dygnets timmar till när allt ska tröskas.

 

Skaffade larm när de flyttade in

- Men känslan av att få vara mitt i naturen och se årets skiftningar uppväger allt, säger Henrik och ser ut över de växande fälten. Att leva mitt ute på landsbygden har många fördelar men avståndet är stort till närmsta granne och när Anna arbetade som florist stod huset oftast tomt under dagarna. Det första paret gjorde för att känna sig trygga när de flyttade in 2002, var därför att skaffa larm i bostadshuset och verkstaden.

 

- Ett självklart val när man bor så här, berättar Henrik. 2010 byggdes E6:an om till motorväg och en stor byggdepå i närheten började locka till sig fel besökare. Strax före jul kom den första påhälsningen även hos Henrik och Anna. Tjuvar bröt upp dieseltanken på baksidan av gården och slangade ut bränslet.

 

- Vi kunde se spåren i snön. De tog dock inte allt så vi förstod att de skulle komma tillbaka. Henrik säkrade den stora tanken, men 14 dagar senare var tjuvarna åter framme och bröt sig istället in i maskinhallen där fordonen länsades på diesel. Sedan gick några år utan incidenter men i juni förra året var det dags igen. Den stora tanken tömdes och verktyg stals. - Då var det nog! säger Henrik eftertryck.

 

Bytte till Securitas Direct

- Vi vände oss till Securitas Direct och fick snabbt installerat larm och kameror som startar inspelning vid rörelser, strålkastare och högtalare där larmbolaget i realtid kan uppmana personerna som rör sig runt gården att ge sig av.

 

- Och det gav resultat! När höstmörkret föll gick larmet. Medan Securitas Direct larmade ut väktare kunde Anna och Henrik själva se i sin mobil hur några figurer smög runt på baksidan av gården.

 

- Vi stannade såklart inomhus tills väktaren med hund kom fram och såg hur tjuvarna skrämda stack från platsen. Hunden spårade männen över fälten där de sannolikt försvann i en väntande bil, berättar Henrik och Anna fortsätter.

 

- Det bästa var dock att väktaren stannade kvar en lång stund efteråt, det kändes tryggt. Sedan dess har stölderna upphört liksom besöken av andra objudna gäster.

 

- Tidigare kom många så kallade skrothandlare in på gården och ville handla, de har vi inte sett till sedan vi skaffade kamerorna, berättar Henrik.

 

- Jag tror att ryktet har gått och att man undviker vår övervakade gård. Henrik och Anna är så klart mycket nöjda med beslutet att skaffa larm och kameror från Securitas Direct.

 

- Det känns också bra att vi varje gång något händer får en tydlig återkoppling även om det inte handlat om något inbrottsförsök.

 

- Tryggheten i att någon annan upptäcker det vi inte kan se, är fantastisk.

Vilken säkerhetslösning passar ditt företag?
Kommentarer
Lämna en kommentar
Lämna en kommentar
Ring 020-24 00 63 eller låt oss kontakta dig för kostnadsfri rådgivning

Vanliga frågor

  • På Mina Sidor kan du administrera kontaktuppgifter, se fakturahistorik och få mer information om de Plustjänster vi kan erbjuda. Du som har vårt kamerakoncept Observer Direct kan dessutom själv övervaka dina kameror, ladda ner bildmaterial mm.

  • Kontakta vår kundtjänst på nr 0771-32 75 00. Se gärna till att ha eventuella kontaktuppgifter till den nya ägaren/hyresgästen av fastigheten tillgängliga under samtalet.

  • Du kan själv administrera kontaktpersoner genom att skapa ett konto på Mina Sidor , men vi kan även hjälpa er via vår kundtjänst, 0771-32 75 00. Tänk på att du vid samtalet ska kunna ange återkallningskod eller huvudkod till larmet.

  • Kontakta vår säljavdelning på telefonnummer 020-24 00 63