2017-11-10
Ett bra brandskydd upptäcker rökutveckling och brand så tidigt som möjligt, så att branden kan släckas snabbt och skadorna minimeras. Men vad är egentligen ett bra brandvarningssystem och vad bör man veta när man ska upprätta ett brandskydd för företaget?
Redan vid en första sökning av ”brandskydd” kan resultatet vara svindlande. Nätet är fullt av rekommendationer, utbildningar, normer och regler. Men för dig som ska upprätta brandskydd för företaget kan det bli svårt att få grepp om vilken information du söker. Den här artikeln syftar till att guida dig genom de frågeställningar du behöver ta i beaktning inför upprättande av ett brandskydd.
Brandskydd är ett brett begrepp som lättast sammanfattas som ett förebyggande brandförsvar för fasta anläggningar. Lär dig skillnaden mellan begreppen aktivt- och passivt brandskydd.
Passivt brandskydd: Täcker brandfasta material och är generellt redan inbyggt i byggnaden. Vad som ingår i det passiva brandskydds-begreppet är exempelvis att byggnaden är försedd med effektiva utrymningsvägar eller att bjälkar och väggar består av material som uppfyller kraven på avskiljande förmåga vid brand.
Aktivt brandskydd: Är det brandskydd som startar när branden bryter ut. Här hittar du brandvarningssystem som exempelvis, sprinklers, nödbelysning, brandlarm m.m. och det är också här som man som företagare ofta har störst möjlighet att påverka. Kom ihåg att ett fungerande aktivt brandskydd består av dels en teknisk del men en organisatorisk del som båda är viktiga för att helheten ska fungera.
Såklart vill du att brandkåren så snabbt som möjligt tar sig till platsen och släcker en eventuell brand. Men det är viktigt att komma ihåg att indicier inte räcker som underlag för att en utryckning ska ske. Väljer du ett enklare system med brandvarnare eller rökdetektorer som inte är uppkopplade till larmcentral, innebär det att utryckningen alltid är ett steg bort. När larmet går måste någon ta reda på vad som hänt och larma räddningstjänsten.
Mer info om brandvarningssystemet hittar du här:
Eftersom att det är enklare att stoppa en brand i tidigt skede, vilket också ger mindre skador, är det till stor fördel om alla anställda har den kompentens som krävs för att snabbt kunna agera vid brand. Genom upprepade utbildningsinsatser kan man på sikt bidra till en mer vaksam företagskultur som minskar risken för brand. På Brandskyddsföreningens webbplats hittar du utbildningar för företag och organisationer som behöver stärka sina kunskaper i brandsäkerhetsarbetet. I utbildningarna ingår bl.a:
Om din verksamhet hanterar brandfarliga vätskor, gaser eller verkar inom annan riskzon som påverkar brandsäkerheten kan du komma att behöva söka tillstånd hos kommunen. Om du är osäker på hur företagets verksamhet förhåller sig, rekommenderar vi att du först besöker Myndigheten för Samhällsskydd och beredskap där du hittar föreskrifter och information om vilka regler som gäller.
Oavsett vilken typ av verksamhet ditt företag verkar inom är ett brandvarningssystem en av hörnstenarna i företagets säkerhetssystem. Här hittar du det brandskydd som passar just ditt företag: https://www.securitasdirect.se/foretagslarm/brandlarm.html#1
STATISTIK SVERIGE
Antalet dödsbränder år för år.
- siffror hämtade från brandskyddsföreningen.se
2010 - 123 dödsbränder
2011 – 96 dödsbränder
2012 – 90 dödsbränder
2013 – 86 dödsbränder
2014 – 73 dödsbränder
2015 – 93 dödsbränder
2016 – 100 dödsbränder
Räkneexempel: Samhällets kostnader för produktionsbortfall vid brand.
I en rapport från 2005 uppskattar Myndigheten för samhällsskydd och beredskap att produktionsbortfallet p.g.a. av brand, uppnår nästan 600 miljoner kronor.
Produktionsbortfallet är ett värde uträknat som en följd av skador, dödsfall, lång- och kortvarig frånvaro. Av summan uppskattas 441 miljoner kronor vara föranlett av det totala antalet dödsfall, vilket 2005 var 109 st.
Kategorier: Tjänster och produkter