2017-01-03

Skillnaden mellan olika larmklasser

Skillnaden mellan olika larmklasser

Beroende på vilken typ av verksamhet ditt företag bedriver behöver dina lokaler bevakas enligt en särskild larmklass. Dessa larmklasser är en allmän branschstandard som gäller oavsett försäkringsbolag eller larmoperatör. Men vad är egentligen skillnaden mellan de olika larmklasserna? Vi reder ut saken.

 

En larmanläggning är till för alla som har något de vill skydda – vilket de flesta företagare har. En oinbjuden gäst som kommer in i dina lokaler när du inte ser kan få stora konsekvenser både för egendomen och ditt företags ekonomi.

 

Syftet med ett larm är att kunna ingripa snabbt om något händer. Dessutom avskräcker larmet tjuvar som planerar ett inbrottsförsök eller de som redan tagit sig in. Med en högljudd signal påkallar larmet också uppmärksamhet om något inte är som det ska.

 

För att din försäkring ska gälla krävs det att larmet håller en viss larmstandard. Vilken larmklass just du behöver beror på vilken typ av verksamhet du bedriver och vilka risker som finns. Larmklasserna är gemensamma för alla försäkringsbolag, vilket underlättar både för installatör, leverantör och försäkringsbolagets handläggare.

 

Gör vårt test och se vilket larm som passar just din verksamhet!

 

Här är de stora skillnaderna mellan de fyra olika larmklasserna: 

 • Larmklass 1
  Larmklass 1 är vanligt för bostäder och företag med lågt skyddsvärde. Här är vissa viktiga delar av fastighetens lokaler strategiskt övervakade. Ett larm med rörelsedetektorer, ett så kallat försåtsskydd, löser ut om en inkräktare rör sig i lokalen.

 • Larmklass 2
  Larmklass 2 är vanligast bland företag och i vissa fall även bostäder med högt värde. Här ska larmövervakningen utföras som utvändigt skalskydd kompletterat med invändigt försåtsskydd. Larmskydd på fönster i yttre skal kan i vissa fall ersättas med rörelsedetektor direkt innanför.

 • Larmklass 3
  Tredje larmklassen används av företag med stort värde. Här skyddas skalet och alla invändiga utrymmen (förutom toaletter, badrum och utrymmen mindre än fyra kvadratmeter.) Företagets olika delar och lokaler separeras med knappkod eller kortpassage kombinerat med personlig kod.

 • Larmklass 4
  Larmklass 4 uppfyller alla kriterier i Larmklass 3, men omfattar samtliga utrymmen i lokalen – även de allra minsta. Denna larmklass ska också ha alla omslutningsytor skyddade med exempelvis vibrationsdetektorer som skickar larmsignaler om ett föremål flyttas. Exempel på användningsområden för Larmklass 4 är vapenkasun, datahall och valv.

Gemensamt för samtliga larmklasser

Alla larmklasser innefattar ett daglarm som ständigt är inkopplat som övervakning mot exempelvis sabotage. Alla larmprodukter är öppningsskyddade och kabelnätet är avbrottsskyddat. Varje ingående larmpunkt är ansluten på en balanserad slinga som känner av om larmpunkten är hel, opåverkad, saboterad eller befinner sig i larmläge.

 

Gemensamt för larmanläggningar i samtliga larmklasser är också att de alltid behöver installeras av en certifierad installatör, en anläggarfirma med för larmklassen certifierat materiel. Alla dessa larmklasser har överföring av larmsignaler till en certifierad larmcentral.

 

Larmklass 2 är vanligast

Det vanligaste bland företag är larmklass 2. I dag finns allt fler välorganiserade inbrottstjuvar som försöker överlista larmsystemet genom att sabotera larmöverföringen. Kriminella blir mer professionella och inbrotten blir mer avancerade.

 

För att möta trenderna inom inbrottsutvecklingen har vi på Securitas Direct infört en ny standard för larmöverföringen. Den innebär att vi övervakar den primära larmöverföringen oftare en kravet för larmklass 2.

 

Övervakad larmöverföring i larmklass 2

Din larmsändare skickar med jämna mellanrum ett kontrollmeddelande till din mottagande larmcentral. För larmanläggningar med dubbla larmsändare kallas detta för primär väg. Sekundär väg är oftast en GSM-modul alternativt en analog telefonlinje som träder in om den primära vägen är ur funktion.

 

Dessa korta meddelanden kontrollerar att larmöverföringen fungerar som den ska. Med övervakad larmöverföring får larmcentralen snabbt information om det uppstår fel, exempelvis om inbrottstjuvar har saboterat larmsändarens förmåga att skicka larmsignaler.

 

Varför övervakad larmöverföring?

Om den primära vägen inte övervakas inom acceptabel tidsperiod blir följden att larmet inte når larmcentralen om den av någon anledning skulle brytas. Tjuvarna skaffar sig då ett stort försprång.

 

Åtgärd efter bara 2,5 minuter

I en normal butik ställer försäkringsbolagen krav på larmklass 2, och då gäller fem timmars felrapporteringstid som standard. Fem timmar är lång tid som inbrottstjuven ostörd får vara i dina lokaler. Alldeles för lång tid, enligt oss. Därför har vi satt en ny standard för våra larminstallationer, vilket gör vårt erbjudande bättre än konkurrenternas. Största möjliga säkerhet är en självklarhet, även för kunder med små och enkla larminstallationer.

 

Vår övervakade larmöverföring gör att larmcentralen inom endast 2,5 minuter upptäcker om kontrollförbindelsen bryts. Det är extremt mycket snabbare än kraven för larmklass 2, med dubbla överföringsvägar, som är 5 timmar.

Normalt krävs en separat sändare för att uppnå den här säkerheten, men i vårt koncept ingår detta utan extra kostnad.

 

Varför är det viktigt med snabb larmöverföring?

Som exempel kan nämnas en inbrottsvåg som härjade i landet för ett par år sedan, där tjuvar gick in genom tak och ytterväggar för att sabotera centralapparaten och dess larmsändare. I dessa fall hade de flesta larmoperatörer ett larmkrav där 5 timmar på felrapportering gällde. Under 5 timmar kan tjuvarna hinna med mycket. I larmklass 3 gäller 180 sekunders felrapporteringstid, men vi på Securitas Direct kan nu erbjuda 150 sekunder i larmklass 2. Det skapar största möjliga trygghet.

 

Vad händer inom dessa 150 sekunder?

Varje minut skickas en kontrollsignal mellan den primära sändaren och larmmottagaren. Efter två missade svar skickar larmoperatören en fråga till GSM-sändaren, och om inget svar fås inom 30 sekunder skickas ett larm till larmmottagaren. Nu har bara två och en halv minut passerat sedan larmavbrottet upptäcktes – det är allt som behövs för att larmcentralen ska kunna sätta in rätt åtgärd enligt förutbestämd plan med kunden.

 

Larma av och på från mobilen

Ytterligare en fördel med att välja Securitas Direct är att du med vår app får möjligheten att koppla på och av larmet var du än befinner dig, beroende på vad som är tillåtet för kravställd larmklass. Med push-notiser ser du om larmet slås av och på, och av vem. Skulle du eller någon av dina medarbetare glömma att aktivera larmet på kvällen så märker du det och kan larma på utan att behöva åka till lokalerna. Ett professionellt och tillförlitligt larm gör inte bara att du som företagsledare får en enklare vardag och kan sova gott om natten– det skapar också en extra dimension av trygghet hos dig och dina medarbetare.

Vilken säkerhetslösning passar ditt företag?
Kommentarer
Lämna en kommentar
Lämna en kommentar
Ring 020-24 00 63 eller låt oss kontakta dig för kostnadsfri rådgivning

Vanliga frågor

 • På Mina Sidor kan du administrera kontaktuppgifter, se fakturahistorik och få mer information om de Plustjänster vi kan erbjuda. Du som har vårt kamerakoncept Observer Direct kan dessutom själv övervaka dina kameror, ladda ner bildmaterial mm.

 • Kontakta vår kundtjänst på nr 0771-32 75 00. Se gärna till att ha eventuella kontaktuppgifter till den nya ägaren/hyresgästen av fastigheten tillgängliga under samtalet.

 • Du kan själv administrera kontaktpersoner genom att skapa ett konto på Mina Sidor , men vi kan även hjälpa er via vår kundtjänst, 0771-32 75 00. Tänk på att du vid samtalet ska kunna ange återkallningskod eller huvudkod till larmet.

 • Kontakta vår säljavdelning på telefonnummer 020-24 00 63